امروزه با پیشرفت تکنولوژی و سیستمهای نوین ارتباطی و از سوی دیگر نیاز به اطلاع رسانی و هماهنگی برای مدیریت بهتر و گسترش مراکز صنعتی ، ادارات و کارخانجات ، بیمارستانها ، فضاهای سبز و پارکها و ... سیستمهای تحت شبکه پیجینگ جای خود را در ارتباطات امروزی یافته است.
وجود یک سیستم ارتباطی داخلی برای پخش پیامها ، اطلاع رسانیها ، هشدار یا اعلام شرایط اضطرار ، با تکنولوژی روز و سهولت استفاده و کیفیت بالا با قابلیتهای متنوع ، سیستم پیجینگ را به یک سیستم فراگیر و راهبردی تبدیل کرده است.
به کمک این سیستم این امکان وجود خواهد داشت که پیام از سمت اپراتور روی همگی یا تعداد تعریف شدهای از بلندگوها ارسال شود.
در سیستمهایی که با توجه به شرایط خاص کاری نیاز به نظارت راه دور توسط دوربینهای مداربسته دارند نیز سیستم پیجینگ میتواند بعنوان مکمل دوربینهای مداربسته وارد عمل شود و ناظر در صورت هرگونه خطا یا نیاز به تذکر میتواند با این سیستم ، پیام خود را ابلاغ کرده و از بروز مشکلهای آنی احتمالی جلوگیری نماید.
مقایسه سیستم پیجینگ تحت شبکه و سیستمهای آنالوگ سنتی:
در سیستم پیجینگ تحت شبکه محدودیت کابلهای مسی در سیستم آنالوگ وجود نداشته و علاوه بر دوستی با طبیعت در جهت ذخیره ثروت منابع مس ، دردسرهای کابل کشی نیز از میان برداشته شده است.
کاربری این سیستم در بستر شبکه بسیار ساده تر بوده و سهولت در نصب و راه اندازی نیز در مقایسه با سیستمهای سنتی این تکنولوژی را بسیار آسان تر کرده است.
در سیستم فراخوان تحت شبکه به دلیل انتقال صدا بر روی بستر آی پی محدودیت مکان برای فرستنده پیام وجود ندارد و میتواند در هر مکانی که حضور دارد با ارتباط به دستگاه پیجینگ خود پیام صوتی را به بخش مورد نظر ارسال نماید.
اجزای سیستم پیجینگ:
هر سیستم پیجینگ از اجزای زیر تشکیل میگردد که باید با هوشمندی انتخاب شود تا بتوان بهترین بازخورد را از سیستم دریافت نمود.
بلندگوها
آمپلی فایر
جعبه فراخوان یا Paging Box
البته در مواردی سانترال تحت شبکه یا IP PBX نیز یکی از رلهای سیستم را بر عهده میگیرد و بعنوان یک کنترل گر ظاهر میشود. مثلا برنامه ریزی برای پخش در زمانی خاص ، بعنوان مثال پخش اذان از بلندگوها در زمان ساعات شرعی اذان یا پخش پیام صبح بخیر، توقف یا اتمام کار و یا موزیک به طور خودکار در ساعات خاص و یا در مثال دیگر برنامه ریزی بر روی داخلیها و صدور مجوز بر روی آنها نیز مستلزم وجود سانترال تحت شبکه میباشد. مثلا در یک سناریو داخلی 101 مجوز پیج کردن ندارد یا داخلی 102 فقط میتواند بر روی بخش تعریف شده خاصی پیج کند و داخلی 103 مجاز به هرگونه فراخوان صوتی میباشد.
بلندگوها:
در حالت کلی بلندگوها در دو طبقه ولتی و اهمیجای میگیرند.
در بلندگوهای ولتی برای استخراج توان خروجی بلندگو ، باید جریان برق مستقیما به بلندگوها متصل شود. در حالیکه در بلندگوهای اهمینیاز به اتصال مستقیم برق به بلندگوها نیست و جریان برق از زوج سیم پیجینگ مرکزی تامین میشود. در عین حال به دلیل طول سیم مصرف شده ، بلندگوها نمیتوانند نسبت به دستگاه پیجینگ مرکزی فاصلهای بیش از حد معین حدود ده تا پانزده متر داشته باشند که این فاصله با توجه به جنس و مشخصات سیم قابل تغییر در این بازه است.
بلندگوها در هر یک از طبقات اهمیو ولتی در اشکال سقفی ، ستونی یا شیپوری و در دو حالت روکار یا توکار قابل بررسی و نصب میباشند. بلندگوهای توکار معمولا در درون ساختمان و سیستمهای روکار برای محیط بیرون ساختمان استفاده میشوند که در حالت روکار باید خصوصیاتی مانند ضد آب یا ضدگردوغبار بودن را نیز درنظر گرفت.
انتخاب هر یک از انواع سقفی ، ستونی یا شیپوری با توجه به شرایط قابل بررسی بوده و در محیطهای گوناگون متفاوت است. بعنوان مثال بلندگوهای شیپوری با قابلیت پرتاب صدا با قدرت بالا و در امتداد بیشتر برای محیطهای بیرونی مناسب است.
فاصله قرارگیری بلندگوها نیز قاعدتا با توجه به شرایط محیط کار متفاوت خواهد بود. در محیطهای اداری آرام معولا در هر 30 متر مربع یک بلندگوی 5 وات و در محیطهای اداری پرسروصدا مانند دفاتر روزنامه یا خبرگزاریها دو بلندگوی 5 وات برای جانمایی مناسب است. در محیطهای صنعتی و کارخانهها نیز اول مقدار نویز سنجش شده و با نویزمتر اندازه گیری میشود و سپس دستگاه مناسب با وات متناسب مجموعه انتخاب میگردد.
در سیستم پیجینگ تحت شبکه بلندگوها POE بوده و با اتصال کابل شبکه روشن خواهند شد.
آمپلی فایر:
آمپلی فایر برای تقویت صدا در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد. در سیستم پیجینگ تحت آی پی تنظیمات تحت وب بوده و پروتکل نیز SIP خواهد بود.
جعبه فراخوان یا Paging Box :
پیجینگ باکس برای zone بندی سیستم مورد استفاده قرار میگیرد. تقسیم بندی سیستم برای برنامه ریزیهای مختلف بر روی سلکشنهای متفاوت با Zone بندی قابل اجرا خواهد بود. هر زون میتواند پیامهای متفاوتی را دریافت و پخش نماید. پیجینگ باکسها پشتیبانی از یک تا چندین زون را برعهده دارند.
چند مورد دیگر:
کابل کشی شبکه: برای زیرساخت سیستم پخش صدای صوتی تحت شبکه باید وضعیت کابل کشی شبکه مورد بررسی قرار بگیرد. آمپلی فایر ، پیجینگ باکس، بلندگوهای آی پی همگی باید در جایی قرار بگیرند که کابل شبکه و برق وجود داشته باشد. بلندگوهای آنالوگ نیز به برق نیاز دارند و آمپلی فایرها علاوه بر شبکه به برق نیز احتیاج دارند.
برای استفاده بهینه بلندگوها باید نوع و مختصات فضای نصب را درنظر گفت. ارتفاع سقف ، اندازه فضا ، نحوه قرارگیری و چیدمان بلندگوها ، فعالیت انجام شده در مکان موردنظر همگی برای بهره مندی مناسب از بلندگوها موثرند.